Jump to content
 • GitHub: Котлин е най-бързо развиващият се език

     (0 прегледа)

  DeniGD

  Repository giant GitHub разкри, че Kotlin за Android е най-бързо развиващият се език за програмиране в света.

  Като най-големият домакин на Git хранилище в света, GitHub има доста уникална способност да открива забележими промени в пейзажа на разработчиците.

  Миналата година Google направи Kotlin език "първокласен" за Android в допълнение към съществуващата поддръжка за Java и C ++. Констатациите на GitHub показват какво е въздействието на решението на Google за приемането на Kotlin.

  През изминалата година GitHub отбелязва, че броят на сътрудниците, използващи Kotlin за проекти, се е увеличил повече от два пъти.

  Kotlin за пръв път се появи през 2011 г., така че това не е "нов" език сам по себе си, въпреки че е положително свеж в сравнение с Java (1995) и C ++ (1985). Решението на Google да го поддържа в Android обаче е първият път, когато получи поддръжка за такава голяма платформа.

  Макар че синтаксисът не е съвместим с Java, внедряването на стандартната библиотека на Kotlin е проектирано да работи съвместно с Java кода и зависи от Java кода от съществуващата Java Class Library, като рамката за колекции.

  Google значително увеличи подкрепата си за Котлин. Компанията обедини усилията си с основния дизайнер и програмист на Kotlin, JetBrains, за стартирането на фондация "Котлин" и портала "Котлин", поддържан от Google Cloud.

  Според констатациите на GitHub, следващият най-бързо развиващ се език по брой сътрудници е TypeScript, който се поддържа от Microsoft. TypeScript нарасна 1,9 пъти през последната година.

  Следващото е PowerShell. Mozilla-designed Rust, платформен инструмент CMake и езика на Google отишли на следващите три места.

  Накрая, закръгляването на най-бързо развиващите се десетки в GitHub е Groovy и IBM SQLPL.

  Microsoft, който е придобил GitHub по-рано тази година, остава най-големият участник в платформата като цяло. 7 700 служители на Microsoft допринасят за проекти, в сравнение с 5 500 сътрудници от следващия по големина Google.  Потребител със Feedback

  Create an account or sign in to leave a review

  You need to be a member in order to leave a review

  Създайте акаунт

  Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

  Регистрация на нов акаунт

  Вход

  Имате акаунт? Впишете се оттук.

  Вписване

  There are no reviews to display.


 • Прогноза за Времето

×